„Tucholskie Gzuby z Jedynki” z wizytą u Mistrza Piotra

Dodane przez Agnieszka Schreiber -
Uczestnicy wizyty w piekarni Piotra Latzkego

Dzień Piekarzy i Cukierników obchodzony jest co roku 15 marca, w dniu św. Klemensa - patrona piekarzy. To czas, kiedy możemy docenić ciężką pracę tych ludzi i smakować ich pyszne wyroby. To też dzień, w którym warto zastanowić się nad tym, ile ludzkiej pracy składa się na kromkę chleba.

Kółko regionalne „Tucholskie Gzuby z Jedynki” wybrały się z wizytą do stuletniej piekarni Mistrza Piotra Latzkego, który przywitał dzieci przed wejściem do zakładu. Na samym początku „Gzuby” zaśpiewały całej załodze „100 Lat”, a następnie pan Piotr zapoznał je z całym procesem powstawania chleba - od przesiewania mąki aż do upieczonego bochenka, który na koniec wizyty wyjęty z koszyka znalazł się na półce w sklepie.

Mali regionaliści dowiedzieli się też o historii 100-letniego rodzinnego zakładu, a smak ciepłej „szneki z kruszonką” zapamiętają na długo.

Na zakończenie wizyty dzieci podziękowały panu Piotrowi i wszystkim pracownikom piekarni za okazaną gościnność i udały się pod pomnik św. Małgorzaty – patronki Tucholi. Ponoć, według legendy, nakazała z resztek mąki napiec chleba i rzucać nim we wroga. Ten sądząc, że w mieście są zapasy żywności, odstąpił od oblężenia. Takim oto fortelem św. Małgorzata uratowała Tucholę od zagłady, a wdzięczni za to mieszkańcy umieścili jej wizerunek w herbie miasta.

Tekst i zdjęcia: Maria Ollick, prezes Borowiackiego Towarzystwa Kultury w Tucholi


Source URL: http://www.tuchola.pl/aktualnosc/komunikaty-kultura-miasto/1286-tucholskie-gzuby-z-jedynki-z-wizyta-u-mistrza-piotra